perjantai 7. maaliskuuta 2014

Raakamaitoa marketteihin

Kuvalähde: Wikipedia


Helsingin sanomissa oli kaksi erillistä uutista raakamaitoon liittyen[1],[2]. Ensimmäinen uutisoi miten raakamaidon myynti kasvaa marketeissa, koska kysyntää löytyy.

"Raakamaito herättää kiinnostusta kuluttajien parissa, joten halusimme kokeilla, miten sen myynti lähtee käyntiin. Sen saatavuutta voidaan myös laajentaa, mikäli kysyntää on", kertoo HOK-Elannon valikoimapäällikkö Anu Mankisenmaa.” – HS

Vastuutonta toimintaa! Raakamaito on terveysriski, josta olen kirjoittanut aikaisemminkin [Raakamaidolla ei ole terveysvaikutuksia, mutta riskejä löytyy]. Eviran suorittaman haastattelun perusteella suurin osa raakamaidon käyttäjistä juo sitä makusyihin vedoten. Tällöin ihmisten tulisi juoda Valion ja Ingmanin kuumennettuja (eli turvallisia), mutta muuten käsittelemättömiä vanhanajan täysmaitoja.

"Raakamaidon juomisen myötä lasten sairastelut ovat vähentyneet. Uskon, että raakamaidossa olevat maitohappobakteerit parantavat vastustuskykyä", kertoo Hanna-Kaisa Simojoki.
Hän uskoo, että pastörointia tärkeämpää on kylmäketjun hygieenisyydestä huolehtiminen.
"Voisi sanoa, että käytämme raakamaitoa riskianalyysin perusteella. Sen juomisesta on enemmän hyötyä kuin haittaa." –HS

Kattava katsaus raakamaidon terveysväittämiin löytyy täältä[3]. Raakamaidossa ei ole merkittäviä määriä probiootteja, vaan hyötyjen saamiseksi niitä tulisi olla 1 000 – 10 000 kertainen määrä. Niin useassa haastattelussa ihmiset toteavat, että ”olen punninnut hyötyjä ja haittoja ja päätynyt hyötyjen ylittävän raakamaidon riskit”. Haluan kyseenalaista ihmisten kyvyn arvioida objektiivisesti raakamaidon hyötyjä ja haittoja. Mitä hyötyä raakamaidosta mahtaa olla, sillä tutkimuksissa näitä hyötyjä ei ainakaan näy. Plaseboefekti?

Toisessa uutisessa kerrottiin raakamaidon hyötyjen näytön puutteesta. Uutinen on hyvin lyhyt, mutta siihen mahtuu paljon tietoa, kuten että laktoosi-intolerantikkojen kyvystä sietää raakamaitoa ei ole näyttöä, raakamaidossa suurin riskitekijä on siinä viihtyvät haitalliset bakteerit, eikä raakamaitoa tulisi antaa varsinkaan riskiryhmille.
Ensimmäisessä uutisessa on 870 Facebook-tykkäystä, jälkimmäisellä viisi. Olisikohan ollut syytä yhdistää nämä uutiset, sillä nyt ensimmäisestä jäi lukijalle sellainen kuva, että raakamaidolla saattaisi olla jotain terveysvaikutuksia. Tämänlaisita uutisista tulee vain surulliseksi. Miten valtamedia voi lietsoa tämänlaisia terveysväittämiä, jotka kuitenkin vain johtavat EHEC-tartuntoihin? Se, että ihmiset haluavat jotain, ei tarkoita, että heille pitäisi antaa sitä, sillä selvästikään kaikilla ei ole kykyä tehdä riskiarviointeja.


Tutkija kellarista.





[1] http://www.hs.fi/kotimaa/Raakamaito+yleistyy+marketeissa/a1393922553385
[2] http://www.hs.fi/kotimaa/Raakamaidon+hy%C3%B6dyist%C3%A4+on+v%C3%A4h%C3%A4n+n%C3%A4ytt%C3%B6%C3%A4/a1393922919584
[3] http://biologiikka.com/extreme-kokemuksia-keittiossa-onko-raakamaito-riskinsa-arvoinen/





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti