sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Lumevaikutus ei ole hoitomenetelmä

Yle uutisoi, että hoitotehosta jopa 40 % voi olla plasebon aiheuttamaa, ja että se toimii myös eläimillä[1]. Plasebo eli lumevaikutus on ilmiönä huima. Lääkkeiden vaikutukseen vaikuttaa suuresti mm. se, minkä värisiä pillereitä lääkkeet ovat, kuinka monta pilleriä hoidettava saa ja annetaanko lääke injektiona vai pillerinä. Lumehoito toimiikin parhaiten epämääräisten oireiden, kuten säryn ja pahoinvoinnin hoitoon ja sen on arvioitu johtuvan suurelta osin asenteellisesta raportoinnista, halusta parantua, halusta miellyttää lääkäriä, tahdosta vahvistaa omia aiempia päätöksiä sekä useista sekalaisista tekijöistä.
 
Kuvalähde: Wikipedia
On tärkeää korostaa, että tutkimuksissa lumevaikutus ei ole siis ainoastaan muutos potilaan tuntemassa kivussa, vaan osa muutoksesta selittyy sillä, kuinka potilas raportoi kivusta. Yksi kuuluisa esimerkki tästä on astmatutkimus, jossa potilaille annettiin oikeaa lääkettä, lumehoitoa tai ei lainkaan hoitoa[2]. Hoidon toimivuuden mittaamisessa käytettiin sekä subjektiivista analyysiä (miltä potilaasta tuntui) ja objektiivista analyysiä (hengitystoimintaa). David Gorski on käynyt tutkimuksen läpi täällä[3]. Subjektiivisesti mitattuna potilaat kokivat lääkkeen ja lumehoidot yhtä tehokkaina. Objektiivisesti mitattuna kuitenkin ainoastaan lääkkeellä oli apua hengityksessä, kun taas lumehoidot auttoivat yhtä paljon kuin ei hoitoa laisinkaan. Samanlaiseen lopputulokseen päätyi New England Journal of Medicine:ssä julkaistu meta-analyysi 130 tutkimuksesta[4]. Lumehoidoilla on positiivinen vaikutus subjektiivisesti mitattuna, mutta ei objektiivisesti mitattuina, jolloin lumehoitoja ei voida suosittaa lääketieteen hoitomenetelminä. Tätä olisi pitänyt korostaa myös Ylen uutisoinnissa.

Myös useat uskomushoidot perustuvat lumevaikutuksen hyödyntämiseen. Näihin kuuluvat esimerkiksi homeopatia, akupunktio, kiropraktiikka ja useat luontaistuotteet. Esimerkiksi ainoa asia, jossa kiropraktiikka toimii lumehoitoa paremmin, on alaselän kivun lievittäminen. Joka tapauksessa lumehoidon positiivinen vaikutus perustuu siihen, että hoidettava ymmärtää, että häntä yritetään auttaa ja parantaa. Siksi on hyvin kyseenalaista, voiko esimerkiksi koira ymmärtää, milloin sitä yritetään parantaa. Ymmärtääkö koira, kun sitä tökitään Helsingin yliopistollisessa eläinsairaalassa akupunktioneuloilla[5], että tarkoitus on parantaa eläin? Erityisen hankalaksi tutkimuksista tekee sen, että eläimet voivat ehdollistua helposti, eläimet saattavat tuottaa itse opiaatteja ja ihmisen kosketuksella on suuri vaikutus eläinten hyvinvointiin.

David Ramey on kirjoittanut eläinten lumehoidosta blogipostauksen[6], jota voin suositella. Hänen mukaansa on hyvin vähän todisteita siitä, että eläimillä olisi lumevaikutusta. On tosin olemassa varsin tuoreita tutkimuksia, jotka osoittaisivat plaseboefektin olemassaolon esimerkiksi rotilla[7]. Asia on mielestäni vielä kaikkea muuta kuin kiveen kirjoitettu.

Ylen uutisen esimerkki koiran lumehoidosta oli outo
”Esimerkiksi koipensa lasinsiruun loukannut koira paranee Korkeilan mukaan nopeammin tutun ja turvallisen emäntänsä tai isäntänsä luona kuin vieraiden ympäröimänä. Koira on ehdollistunut luottamaan omaan hoitajaansa.” -Yle

Mielestäni tällä ei ole mitään tekemistä plasebon kanssa, sillä ehdollistuminen johonkin ei tarkoita plasebotoimintaa. Kyseisessä esimerkissä koiran paranemiseen vaikuttavat myös useat muut tekijät, kuten esimerkiksi eläimen kokema stressi vieraassa ympäristössä.

Arvostettu Cochrane-verkosto kävi taannoin läpi 202 tutkimusta, joissa tutkittiin plasebon terveyshyötyä 60:ssä eri sairaudessa[8]. Heidän mukaansa plasebohoidot eivät tarjoa merkittäviä terveyshyötyjä. Lääkäreitä on mielestäni hyvä kouluttaa käyttämään hyödyksi lumevaikutusta, mutta sitä ei tule milloinkaan pitää vertaisena/korvaavana vaihtoehtona oikealle hoidolle. Se, voidaanko lumehoitoa käyttää hyödyksi eläimiä hoidettaessa, vaatii vielä lisätutkimuksia.


Tutkija kellarista




[1] http://yle.fi/uutiset/saitko_hyvaa_hoitoa_laakarissa__hoitotehosta_jopa_40_prosenttia_voi_olla_lumevaikutusta/7136034
[2] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21751905
[3] http://www.sciencebasedmedicine.org/spin-city-placebos-and-asthma/
[4] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11372012
[5] http://www.vetmed.helsinki.fi/elainsairaala/pienelainsairaala/kirurgia/akupunktio.html
[6] http://www.sciencebasedmedicine.org/is-there-a-placebo-effect-for-animals/
[7] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22871471
[8] http://summaries.cochrane.org/CD003974/placebo-interventions-for-all-clinical-conditions

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti