lauantai 25. tammikuuta 2014

Raakamaidolla ei ole terveysvaikutuksia, mutta riskejä löytyy


Yle otsikoi tänään, että ”Tinkimaito käy kaupaksi Rautalammilla: raakaa maitoa pidetään terveyttä edistävänä”[1]. En tiedä yrittääkö Yle kulkea tämän uutisen kohdalla sitä kultaista keskilinjaa, koska he tuntuvat antavan yhtä paljon arvoa sekä raakamaidon vaarallisuutta korostaville että sen ”terveysvaikutuksiin” uskoville. Tämän asian kohdalla keskilinjalla kulkeminen on yhtä järkevää, kun sovitella kahden ryhmän välillä, joka väittelee siitä onko 2+2 summa neljä vai kaksi, ja valita vastaukseksi kolme.

Biologiikka-blogi etsi taannoin tutkimustuloksia raakamaidon eri väitteille[2]. Yhteenvetona sanottakoon, että raakamaidolla ei ole osoitettuja terveysvaikutuksia, mutta sillä on huomattavia terveysriskejä.

”Riski on yleensä ulkopuolinen asia. Kun maito on lehmässä itsessään, niin eihän sitä puhtaampaa tuotetta ole. Jos se saadaan mahdollisimman puhtaasti pois ja kylmäketju on kunnossa, niin se on terveellinen, käsittelemätön, luonnollinen tuote ihmiselle.” –Yle

31-51 % suomalaisista lehmistä kantaa kampylobakteeria, joten olivat välineet ja tilat kuinka puhtaat tahansa, riskit ovat silti olemassa[3]. Mitä ilmeisimmin välineet ja tilat eivät ole kovin puhtaat suomalaisilla tiloilla, sillä raakamaidosta havaitaan usein uloste- ja ihoperäisiä mikrobeja[4].
Ei myöskään riitä, että kylmäketju on katkeamaton. Esimerkiksi listeria, joka löytyy noin 5,5 %:sta raakamaitonäytteitä, kasvaa myös jääkaappioloissa ja se voi aiheuttaa erittäin vakavia sairauksia erityisesti riskiryhmille[5].

On totta, että osaavissa käsissä raakamaito on suhteellisen turvallinen. Tähän vaaditaan erittäin hyvin hoidettuja tiloja sekä puhtaita elämiä ja työvälineitä. Tämän lisäksi raakamaito pitää käyttää lähes välittömästi.

”Riskiryhmään kuuluvat lapset, vanhukset, raskaana olevat ja henkilöt, joilla on perussairaus. Maidon kuljetus ja säilytyslämpötila on oltava enintään +6 astetta. Maito säilyy viisi päivää siitä, kun se on noudettu tilalta.” -Yle

Valitettavasti Eviran suorittaman haastattelun perusteella ihmiset voivat pitää raakamaitoa jääkaapissa jopa kaksi viikkoa.

Jos uutisen otsikossa kerrotaan, että raakamaitoa pidetään terveyttä edistävänä, niin mielestäni olisi asiallista mainita, ettei näistä terveysväitteistä ole minkäänlaisia todisteita. Tämän toteaminen nimittäin pistää asiat oikeisiin mittasuhteisiin. Eviran mukaan suurin osa ihmisistä haluaa raakamaitoa makuun vedoten. Tällöin voin suositella esim. Ingamin tai Valion kuumennettuja, mutta muuten käsittelemättömiä vanhanajan täysmaitoja. Turvallista, mutta (lähes) käsittelemätöntä.

Tutkija kellarista



[1] http://yle.fi/uutiset/tinkimaito_kay_kaupaksi_rautalammilla_raakaa_maitoa_pidetaan_terveytta_edistavana/7048620
[2] http://biologiikka.com/extreme-kokemuksia-keittiossa-onko-raakamaito-riskinsa-arvoinen/
[3] http://www.evira.fi/portal/fi/tietoa+evirasta/julkaisut/?a=view&productId=317
[4] http://www.evira.fi/portal/fi/tietoa+evirasta/julkaisut/?a=view&productId=317
[5] http://www.evira.fi/portal/fi/tietoa+evirasta/julkaisut/?a=view&productId=317

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti